Začínáte se skialpinismem a ze všech stran se hrnou další a další výdaje na vybavení. Boty jsou samozřejmě základ, ale nešlo by to nějak ošidit? Jaký je rozdíl mezi klasickou lyžákou a skialpinistickou botou? Vypadají podobně, zvláště moderní lyžáky s přepínačem na chůzi jsou skoro k nerozeznání. Obecně jsou lyžařské boty robustnější, vyšší (mají vyšší komín) i více přezek.

Jsou také tužší, tím pádem těžší, jednoznačná je orientace na sjíždění. Skitouringové boty naopak nabízejí lehkost a měkkost, což výrazně usnadní výstup. Bez problémů v nich vydržíte celý den, při sjezdu ale nečekejte zázraky, zvlášť na tvrdém sněhu budete postrádat celkovou tuhost i tužší flexi (ohyb komínu dopředu). Freetouringové boty jsou podobné skialpinistickým, s větším důrazem na sjíždění. Mohou tak být kompromisem pro skialpinisty a freeridery. Jsou také nejbližší sjezdařským lyžákům a při krátkých výšlapech jimi mohou být nahrazeny.

Skialpové boty s větším rozsahem pohybu v kloubu

Rozsah pohybu v kloubu u skialpové botyBoty na skialpinismus mívají dvě až do čtyři přezky, které se pro chůzi běžně povolují. Horní přezky povolením často odemknou pohyb komínu pro chůzi. Dvoupřezkové boty, které bývají více orientovány na chůzi (ski touring), mívají rozsah okolo 60°. Čtyřpřezkové boty pro free touring, které mají více přezek a jsou lepší ve sjezdu, mívají rozsah pohybu okolo 40°. Na rozdíl od klasického lyžáku, kde kloub umožňuje jen omezený předozadní pohyb kotníku. Rozsah pohybu výrazně ovlivňuje pohodlí při chůzi. U některých skialpinistických bot se dá nastavit více poloh komínu pro sjíždění, tzv. náklek. Tento úhel naklonění je podstatný pro lehkost zatáčení. Nastavení bočního úhlu komínu, tzv. canting, najdeme u skialpových i sjezdových lyžáků.

Vrchní část komínu je opatřena u všech lyžáků velcro páskem Power-Strap. Je to popruh se suchým zipem, kterým stahujeme botu nad horní přezkou. U skialpinistických bot je širší a má mnohem větší význam než u bot sjezdařských. U skialpů také najdete prodlouženou horní přezku, která nabízí zvýšení pohyblivosti nad kotníkem.

Důraz na nízkou hmotnost

Hmotnost páru lyžařských bot se pohybuje většinou v rozmezí 3,5 až 4 kg. Boty pro skitouring od renomovaných výrobců najdete v intervalu od 2,4 po 3,6 kg (pár). A to jsou modely určené pro nezávodní vyznavače túr, závodní modely jsou váhově mnohem níž (pár závodních karbonových bot hluboko pod 1kg). Důraz na nízkou hmotnost je velmi silný a hmotnost bot výrazně ovlivňuje nejen výkon, ale i zážitky, komfort a bezpečnost.

Trend odlehčování je umožněn především díky moderním materiálům, jako Karbon, Pebax a Grilamid. Ty jsou u skialpových bot mnohem více zastoupeny, než u lyžáků. Bohužel také výrazně navyšují cenu. Známý karbon disponuje důležitou dvojicí vlastností, je lehký a pevný, proto přináší zvýšení tuhosti a snížení váhy. Použití karbonu je většinou v kombinaci s plasty, mezi nimiž je nejrozšířenejší Pebax®, který je jednak přibližně o 20 % lehčí než běžné polyuretany, a jednak vykazuje vysokou tepelnou stabilitu. Vnitřní botička To znamená, že svoje vlastnosti si zachovává v širším rozpětí teplot. Prosazuje se i nový polyamid Grilamid®, který je velmi lehký a odolný proti nízkým teplotám a stárnutí.

Vnitřní botička odpovídá svým rozsahem pohybu, lehkostí, tepelným komfortem, paropropustností. případně vodě odolnou membránou potřebám skialpinismu. Mnohem častěji, než u lyžáků klasických, se setkáváme s tepelně tvarovatelnou botičkou, která se po tepelném procesu přesně přizpůsobí tvaru vaší nohy. Tvarování lze několikrát opakovat. Trendem je konstruovat botičky uzavřené tak, aby nedocházelo k pronikání sněhu dovnitř. Obouvání i zouvání je možné provádět mimo skelet. Na rozdíl od lyžařských je skialpová botička stahovací. Místo klasických tkaniček se začínají používat rychlostahovací utahování nebo lankový systém utahování BOA.

Touringová podrážka

Podrážka Na rozdíl od lyžáků, které mají rovnou a pevnou plastovou podešev, mají touringové boty podešev podobnou jako pohorky. Prohnutou pro lepší chůzi a hlavně z přilnavého materiálu, gumy (např. Vibram). Skialpová podešev může dělat potíže v běžném sjezdovém bezpečnostním vázání. Buď se do vázání pro jinou výšku podešve nemusíte vůbec dostat, nebo by mohl nastat problém při vypínání při pádu. Vázání by mělo mít kluzné podložky do stran, nebo lze podešev vyměnit za plastovou sjezdovou. Pozor na kompatibilitu se stoupacím vázáním, deskové jsou v pohodě, u tec vázání potřebujete na přední části boty otvory pro piny. Což sjezdové lyžáky, ani freeridové, nemají.

Lze tedy při všech popsaných rozdílech najít jedny boty na skialpinismus a zároveň na sjezdové lyžování? V případě, že jste výrazně orientovaní na sjezd a výstupy maximálně zkracujete, nebo nahrazujete výjezdem lanovkou, skútrem, nebo rolbou, mohou být pro vás řešením freetouringové, či freeridové lyžáky s přepínačem ski/walk. Pro ty, kteří si chtějí vychutnat i výšlap nahoru, doporučujeme specializovanou skailpinstickou obuv.


Copyright © 2024 FreeSkiAlp.cz
Web od Linelab.