Obecně jde o pohyb na lyžích ve volném horském terénu, kdy stoupání do kopce umožňuje speciální vázání s volnou patou a stoupací pásy nalepené na skluznici. Odměnou za více či méně náročný výstup je sjezd volným terénem, bez nutnosti dělit se o svah s množstvím lyžařů jako v lyžařském středisku. Skialpinismus se v dnešní době dělí na více sportů, například podle toho, na kterou s obou disciplín se více zaměřujeme, jestli jsme více orientováni na výstup, nebo sjezd. Dále podle charakteru a náročnosti výletu, terénu, podle nadmořské výšky, nebo jedná-li se o túru, expedici, či závod na určeném okruhu.

Skitouring

Nejméně náročná a nejrozšířenější forma lyžařských aktivit ve volném horském terénu, jde vlastně o lyžařskou turistiku. Můžeme provádět krátké výlety kolem lyžařských středisek, nebo putovat v horském terénu od chaty k chatě, pořádat přechody neledovcových pohoří, jedno, či vícedenní túry, při nichž pro výstup i sjezd není nezbytné užití doplňujícího horolezeckého vybavení. Běžné a oblíbené jsou krátké výlety skupin kamarádů, nebo rodin v terénech kolem měst. Skitouring kombinující relativně jednoduchý výtup a lyžařsky obtížnější sjezd nazýváme freetouringem.

Skialpinismus

Náročnější aktivita s různou mírou obtížnosti jak výstupu, tak sjezdu. Charakter zátěže ovlivňuje terén a nadmořská výška. Obecně je možné považovat za skialpinistickou túru, pokud je pro výstup, nebo sjezd nezbytné použití doplňujícího horolezeckého vybavení. Jako vysokohorský skialpinismus označujeme aktivity v pohořích pokrytých ledovci. Náročné lezecké túry, které lze sjet na lyžích pouze za ideálních podmínek se označují jako skiextrém. Skialpinismus ve výškách přes 6000 m se nazývá výškovým skialpinismem. V obou případech jde o rizikové aktivity, kdy sjezd, i pokud je možný, zpravidla nikdy neposkytuje lyžařský prožitek, spíše řešení náročných problémů.

Skiextrém

Historicke zde vstupují alpinisté až po druhé světové válce. V průběhu osmdesátých let došlo k posunutí hranice skiextrému přes 45° sklon. Lyžování v úzkých kuloárech je prokládáno slaněním, nebo náročnými skoky. Postupně se dosáhlo sklonů až 65°, což je zhruba hranice soudržnosti sněhu umožňujícího lyžování. Mezi vysokohorským lyžováním (skitouringem) a skiextrémem je rozhraní náročných sjezdů ve sklonech od 30° do 45°, které mohou podle lokality a charakteru spadat do obou kategorií.

Freeride

Freeride je sjíždění volného terénu různé obtížnosti v oblastech dosažitelných z vleků a lanovek, s použitím rolby, což je nazýváno catskiing, nebo vrtulníku, tzv. heliskiing. Sjezd zahajujeme z vrcholu bez předchozího výstupu terénem a fyzická obtížnost výstupu je nahrazena orientační náročností a lavinovým nebezpečím.

Race

Ze snahy o porovnání výkonnosti vzešly skialpinistické závody. Trať musí být předem určená, z větší části překonatelná na lyžích, příp. s horolezeckými technikami. Závodí se v jednotlivcích, družstvech nebo ve štafetách, systémem start – cíl, nebo rally. Často mají skialpinistické závody spíše podobu běhu do vrchu na lyžích, tzv. skirunning. Upravené, nejvíce na hmotnost orientované vybavení, neumožňuje sjezd tradičním způsobem, náročným terénem, nebo hlubší lyžařský zážitek.


Copyright © 2024 FreeSkiAlp.cz
Web od Linelab.