První vrstva

Základem je funkční spodní prádlo, které účinně odvádí pot od pokožky na druhou stranu pleteniny. Odtud prostupuje přes další vrstvy oblečení a odpařuje se. Spodní trika a kalhoty tak nestudí a chrání před podchlazením či přehřátím. Používají se rychleschnoucí syntetická vlákna (PES, POP), která absorbují pouze zanedbatelné množství vlhkosti, na rozdíl například od bavlny. Důležitá je i konstrukce pleteniny, zde se vyplatí vsadit na dobré firmy oblékající známé sportovce a také na zkušenosti vlastní, či kamarádů. Při aktivitách v chladnějším počasí se používá termoprádlo, které také odvádí pot a navíc tepelně izoluje, pomáhá udržovat optimální teplotu těla.

skitouring

Softshell

Nejpoužívanějším materiálem pro výstupy při skitouringu je softshell. Lehké, měkké a pružné oblečení má za úkol především dýchat. Softshellová tkanina bez membrány skvěle reguluje vlhkost a zůstává prodyšná, zároveň si však díky hustě tkané konstrukci zachovává odolnost vůči větru a schopnost odpuzovat vodu. Důležité doplňky jsou větrací otvory, které oceníme při silném pocení, dále výztuhy na kolenou, kotnících a hýždích, vhodné umístěné kapsy, šle a vysoká pružnost a tím i volnost pohybu. Pro studené počasí a pro sjezd více orientované skialpinisty se používají materiály s vyšší gramáží, silnější, Windstopper aj.

FreetouringSvrchní vrstva

Bundy a kalhoty s membránou (například Gore-Tex) nepromoknou ani neprofouknou, ale jejich schopnosti odvádět vlhkost jsou více omezené. Nosíme je většinou v batohu a oblečeme na softshellovou vrstvu až v přípravě na sjezd, či při zhoršení počasí. Za silnějšího mrazu a větru lze v membránovém oblečení absolvovat také výstupy a pocení regulovat větracími otvory.

Teplá střední vrstva

Při túrách za silnějších mrazů, v silném větru, nebo pro dlouhé sjezdy si mezi spodní prádlo a svrchní bundu oblékáme izolační vrstvu. Dobře fungují flísové mikiny. Pro vážnější skialpinisty se doporučují lehoučké bundy, nebo vesty z peří nebo z Primaloftu. Lze je použít jako jednu z vrstev, nebo samy o sobě. Umělá vlákna (Primaloft) hřejí i za zvýšené vlhkosti či deště. Díky nízkému objemu bundu snadno sbalíte do úhledného balíčku, který se vejde do kapsy na hrudi.


Copyright © 2024 FreeSkiAlp.cz
Web od Linelab.