Lyže Black Crows Orb Freebird nemůžete přehlédnout. Výrazný monochromatický žlutý design vyčnívá z davu stejně jako zbytek touringové řady Freebird, která nabízí šířky (ve středu lyže) od 110 mm u modelu Ferox (3 400 g) až po 80 mm u Mentis (1 800 g). Model Orb je třetí nejštíhlejší s 90 mm pod patou. Řada Freebird není nejlehčími lyžemi na světě, ale to je záměr. Tvůrci lyží Black Crows dávají přednost rovnováze mezi hmotností a sjezdovými vlastnosmi. Orb se svými 1400 g na lyži není v žádném případě lídrem ve své třídě. V porovnání s lyžemi, které patří k hmotnostní špičce ve své třídě, se budete na pásech cítit trochu pomaleji. Přesto jsem si ani jednou během pobytu v terénu nepřál, aby byly lehčí. 

Při sjezdu okamžitě pocítíte lehkost ovládání lyží, kterou ocení všichni lyžaři bez ohledu na úroveň dovedností. Jádro z paulownie dodává příjemný energický pocit, který hned tak nezažijete. Na sjezdovce Orby velmi dobře drží na hraně, dokonce můžete vyzkoušet carvingové oblouky, což není pro touringové lyže běžné. Smýkané oblouky zvládnete hravě, spíše tradiční tvar se vzpruhem (camber) příjemně nakopávává lyže z oblouku do oblouku a pocity se blíží těm, které znáte ze sjezdovkových lyží. Orby díky krátkému poloměru zatáčení (18 m) skvěle přecházejí z krátkých do dlouhých oblouků a opačně.

Trochu jsem se obával výkonu relativně úzkých lyží v hlubším sněhu, ale Orby mě příjemně překvapily. Široká špička (127 mm) a delší rocker dávají lyžím dostatečnou plavnost v měkčím sněhu, takže ochotně vyplouvají na povrch a jízdu v hlubáči si užijete. V porovnání s širokými freeridovými lyžemi je potřeba ubrat na rychlosti a agresivitě, což se ale u univerzálních touringových lyží dá předpokládat.

Přeskakované oblouky ve strmých podmínkách byly na Orbech hračkou. Díky svému popu, nízké hmotnosti, tlumení a tradičnímu prohnutí lyže s jistotou dopadají na hranu a titanalová deska pod vázáním dodává výraznou přesnost. Mírně prohnutá patka se nezasekávala, ani nedominovala.

Backcountry lyžaři, kteří hledají silný sjezdový výkon v relativně lehkém balení, si budou s lyžemi Black Crows Orb Freebird rozumět. Na relativně úzké lyže jsou obzvlášť všestranné, živý a intuitivní projev si zachovávají v širokém spektru backcountry podmínek a v techničtějších strmých terénech vzbuzují důvěru.


Copyright © 2024 FreeSkiAlp.cz
Web od Linelab.